torstai 16. tammikuuta 2014

Walesinspringerspanieli





Kotimaa: Iso-Britannia.

Käyttötarkoitus: Ylösajava lintukoira.

Luonne: Welshi on luonteeltaan erittäin iloinen ja toimelias. Se ei saa olla aggressiivinen tai arka vaan ystävällinen. Welshi on aina valmis toimintaan kanssasi ja toimii mielellään perheensä kanssa kaikessa.

Ulkonäkö: Walesinspringerspanieli on aina väriltään punavalkoinen ja elegantti-ilmeinen spanieli. Rakenteeltaan rodun tulee olla sopusuhtainen ja kestävä, sillä sen tulee kestää koko päivän työskentely lintumetsällä. Welshin turkin tulisi olla silkkinen ja suora sekä tuuhea. Yleisesti ottaen, normaalilla turkinhoidolla karvaan ei pitäisi tulla takkuja ja turkin trimmaamisenkin jokainen pystyy opettelemaan itse. Aiemmin häntä on ollut typistetty, mutta nykyään welshillä on kaunis ja iloinen häntä. Säkäkorkeus uroksilla 48 cm ja nartuilla 46 cm.

Harrastukset: Welshi siis nauttii kaikesta yhdessä tekemisestä, ja tästä syystä sen kanssa voi harrastaa monia eri lajeja. Pääsääntöisesti rotu on alun perin jalostettu ylösajavaksi lintukoiraksi esim. fasaanien metsästykseen. Nykyään rotua käytetään pienessä määrin edelleen metsästyksessä, usein kanalintumetsällä tai sorsastuksessa noutavana koirana. Walesinspringerspanieli on rotu, joka ei ole jakaantunut kahteen eri muunnokseen (käyttö- tai näyttelylinjaan) vaan rotu toimii edelleen yhtenä muunnoksena.

Rodun toimintamalli on, että koira hakee riistaa pieneltä alueelta eli n. 30m säteellä ihmisestä tehden sik-sak-kuviota. Sen tulee ajaa lintu ylös ammuttavaksi ja noudettava ammuttu riista. Welshi rakastaa vettä, ja näin ollen sitä käytetään myös sorsastuksessa riistaa noutavana koirana.

Metsästyksen lisäksi welshi soveltuu lähes kaikkeen harrastamiseen sen energisen luonteen vuoksi. Useimmiten se nauttii niin näyttelyissä kuin agilityradallakin.

Millaiseen perheeseen rotu sopii: Welshi soveltuu aktiiviseen ja harrastavaan kotiin, joka pitää myös turkin hoidosta.

Vuonna 2013 welshejä rekisteröitiin: 237 kappaletta.

Kuuluu roturyhmään: FCI 8


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti