tiistai 21. tammikuuta 2014

Kaukasianpaimenkoira






Historia: Kaukasianpaimenkoiran ajatellaan olevan yli 1000 vuotta vanha rotu, ja sen alkuperäinen tarkoitus on ollut suojella karjaa villieläimiltä ja pedoilta. Sitä käytettiin myös suojelemaan kyliä ja omaisuutta, sekä sotakoirana.

Luonne: Kaukasianpaimenkoira toimii usein itsenäisesti ja se vartioi aluettaan ilman ihmisen käskyä. Kaukasianpaimenkoiran reagointikyky on korkea ja se saattaa toimia räjähtävällä nopeudella. Tästä syystä sen tulisi kokea jo pentuna erilaisia asioita (lapsia, muita eläimiä, autoja) ja sosiaalistaminen on erityisen tärkeää. Oma perhe ja lauma ovat kaikki kaikessa, ja se puolustaa sitä jopa hengellään. Tästä syystä koiraa ei koskaan saa jättää leikkivien lasten (tai lasten kanssa ylipäätään) ilman valvontaa. Lasten leikit saattavat laukaista vartioimisvietin.

Ulkonäkö: Kaukasianpaimenkoiran ulkonäkö on usein hyvin nallemainen ja aiheuttaa väärinkäsityksen koiran luonteesta. Kooltaan ne ovat keskikokoa suurempia tai suuria, ja ne ovat erittäin vahvoja. Uroksen tulee olla vähintään 65 cm ja nartut 62 cm. Turkki tulee olla sään kestävä. Karvantyyppejä rodulla on kolme: pitkäkarvainen, johon kuuluu harja ja housut, lyhytkarvainen, joilla harjaa tai housuja ei ole ja näiden kahden välimuoto.

Harrastukset: Tällä rodulla ei ole miellyttämishalua ja se toimii useimmiten ilman ihmisen apua. Tästä syystä rodun kanssa on haastavaa harrastaa. Nykyään kuitenkin rotua nähdään jonkin verran näyttelyissä.

Millaiseen perheeseen rotu sopii: Kaukasianpaimenkoira sopii oikeastaan ainoastaan maalle vartiotehtäviin, ei missään nimessä vilkkaaseen kaupunkiin tai kerrostaloon. En suosittele myöskään lapsiperheeseen. Jos harkitsee kaukasianpaimenkoiraa, suosittelen rotutuntemusta ja tutustumista rotuun etukäteen.

Vuonna 2012 kaukkareita rekisteröitiin 69 ja kaikkiaan niitä on rekisteröity Suomessa 1425.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti