torstai 30. tammikuuta 2014

Suomenlapinkoira





Käyttötarkoitus: Poronpaimenena.

Luonne: Lapinkoirat ovat älykkäitä, ystävällisiä ja omistajilleen omistautuvia. Riistaviettiä ei hurjasti löydy, mutta on myös yksilöitä, joita käytetään kuitenkin metsällä. Paimennusviettiä löytyy vaihtelevasti, ja lapinkoira paimentaa haukkumalla.

Ulkonäkö: Lapinkoiran ilme on eloisa ja ystävällinen. Sen luuston tulisi olla vahva ja runko neliömäinen. Pään tulisi olla vahvarakenteinen ja kuono-osan kalloa lyhyempi. Korvat saavat olla joko pystykorvat tai taittokorvaiset. Hännän päässä on sallittua olla niin kutsuttu paimenkoukku eli J:n muotoon luutuneet kärkinikamat. Valppaana olevan koiran häntä kiertyy selän päälle, mutta levossa häntä laskeutuu alas. Uroksen ihannekoko on 49cm ja nartun 44cm, koko voi poiketa ihanteesta kolme senttiä. Turkin tulee olla tuuheaa ja kaikki värit ovat sallittuja, kunhan jokin väri on hallitseva.

Harrastukset: Suomenlapinkoira on nykyaikana suosittu seura- ja harrastuskoira. Alkuperäisessä tarkoituksessa eli porojen paimentamisessa niitä on enää hyvin pieni määrä. Lapinkoiran kanssa voi harrastaa monipuolisesti tokoa, agilityä, jälkeä tai vaikka näyttelyitä.

Millaiseen perheeseen rotu sopii: Lapinkoira on hyvin usein perhekoirana, ja se soveltuu myös ulkona oloon, kunhan sen sosiaalisesta puolesta pidetään huolta. Lapinkoira mielletään myös sopivaksi roduksi ensimmäistä koiraa etsiessä, kunhan muistaa rodun olleen paimenkoirana ja huolehtii sen liikunnasta ja virikkeistä.

Vuonna 2013 suomenlapinkoiria rekisteröitiin: 1 096 kpl.

Kuuluu FCI:n roturyhmään: FCI 5.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti