keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Saluki

Salukien kanssa harrastetaan paljon näyttelyitä.

Salukin on päästävä säännöllisesti juoksemaan vapaana.

Saluki on huumorintajuinen koira.

Saluki rakastaa juoksemista.

Saluki on sisällä lähes huomaamaton, kun se on saanut riittävästi liikuntaa.

Historia: Saluki on yksi maailman vanhimmista koiraroduista, ellei vanhin. Ensimmäiset piirrokset salukista on tehty jopa niinkin kauan sitten kuin 5000-6000 eKr. Rotu on peräisin Lähi-idästä, missä sitä on käytetty gasellien ja jänisten metsästykseen. Myös Pohjois-Afrikassa rotu on tunnettu tuhansia vuosia. Länsimaihin rotu saapui englantilaisen Florence Amherstin tuomana, kun hän sai Egyptistä lahjaksi ensimmäiset salukinsa vuonna 1897. Suomeen ensimmäinen saluki saapui vuonna 1941.

Käyttötarkoitus: Saluki on näöllään metsästävä vinttikoira.

Luonne: Saluki on hyvin kissamainen, omanarvontuntoinen koira. Sen miellyttämisenhalu on hyvin pieni, mikä tekee sen motivoimisesta haastavaa. Rotu on varautunut vieraita kohtaan, mikä yleensä ilmenee niin, etteivät vieraat kiinnosta sitä. Varautuneisuus ei siis tarkoita aggressivisuutta tai pelokkuutta. Saluki on hyvin älykäs, ja se keksii milloin millaisiakin jekkuja omistajansa iloksi. Saluki tekee useimmiten mitä haluaa. Monet salukin omistajat tuhansien vuosien ajan ovat kutsuneet itseään koiransa palvelijaksi. Salukin riistavietti on yleensä voimakas, ja se lähteekin helposti kaiken liikkuvan perään.

Ulkonäkö: Salukin rotumääritelmässä todetaan, että "kokonaisuus ilmentää jaloutta ja sopusuhtaisuutta sekä nopeutta ja kestävyyttä yhdistettynä voimaan ja aktiivisuuteen". Salukia on kahta karvatyyppiä, hapsullista ja sileää. Hapsullisilla salukeilla kasvaa vaihteleva määrä karvaa korvissa, hännässä sekä jalkojen takaosissa ja varvasväleissä. Salukeja on monia värejä, ja ne kaikki ovat sallittuja. Brindle väri ei ole toivottu, ja sitä esiintyykin harvoin.

Harrastukset: Perinteiset salukin kanssa harrastettavat lajit ovat näyttelyt sekä maasto- ja ratajuoksu. Salukien omistajat käyttävät koiriaan paljon näyttelyissä, ja suhteellisesti laskettuna saluki onkin yksi eniten näyttelyissä käyvistä roduista. Omaksi huvikseen salukin kanssa voi harrastaa melkein mitä tahansa agilitystä jäljestykseen, onpa joku joskus kilpaillutkin salukinsa kanssa agilityssä.

Millaiseen perheeseen rotu sopii: Salukia ei suositella ensimmäiseksi koiraksi, mikä johtuu mm. siitä, että se käyttäytyy hieman eri tavalla kuin muut koirat. Jos salukin luonnetta, mielikuvitusta ja huumorintajua ymmärtää, voi rotu sopia ensimmäiseksikin koiraksi. Saluki on yleensä myös lapsirakas. Salukin kanssa eläminen on yleensä melko helppoa, kun se vain pääsee ulkoilemaan riittävästi ja mikä tärkeintä, juoksemaan säännöllisesti vapaana. Juoksutuspaikka on kuitenkin valittava huolella, sillä saluki taittaa muutamassa sekunnissa pitkän matkan. Se on esimerkiksi greyhoundia hitaampi, mutta toisaalta kestävämpi. On sanottu, että neljän kilometrin matkalla saluki on maailman nopein maaeläin.

Vuonna 2013 salukeja rekisteröitiin 77  kappaletta ja vuonna 2012 se oli suosituimpien rotujen listalla sijalla 104.

Kuuluu FCI:n roturyhmään: 10

Lisää tietoa: www.saluki.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti